לאחרונה יצאו בית הנשיא ומשרד המשפטים בהודעה משותפת ומשמחת. על רקע התמשכות מלחמת חרבות ברזל, משמעויותיה מרחיקות הלכת על אזרחי המדינה והמעורבות הראויה לציון של משרתי המילואים בהשגת ייעדי המלחמה, גובש מתווה חנינות מיוחד שתכליתו הקלה על ההתמודדות הכוללת של אזרחי המדינה במצב המורכב המתמשך. נדגיש כי מתווה החנינות החדש כולל התייחסות גם לאזרחים – ולא רק לאנשי מילואים – אם כי המשקל שניתן לנסיבות של מי שלקח חלק פעיל בהגנה על ביטחון המדינה משמעותי יותר, מטעמים ברורים.
אז מה מחדש מתווה החנינות שפורסם?
החידוש הוא מדיניות מקלה ומתחשבת במיוחד למי שהורשעו בעבר וכיום מבקשים למחוק את הרישום הפלילי המכביד שנותר. מובהר שיינתן דגש גם להליכי טיפול ושיקום אותם עובר או עבר מבקש החנינה ושיינתן משקל רב יותר מהרגיל לנסיבות אישיות ומשפחתיות. זאת מתוך ההבנה שבשעת המלחמה, שבמהלכה מתמודדים ישראלים רבים עם מצבי קושי ולחץ יש מקום להקל, בגבולות האפשר, על האווירה הכללית ולנקוט מדיניות מתונה ומשקמת.
המתווה החדש כולל ביטויים משטחים שונים: מחיקת רישום פלילי, הקלה בעונשי מאסר, הקלה בקנסות והארכה של מדיניות החנינה שנהגה שנה שעברה לרגל שנת ה-75 למדינת ישראל.
ביחס לאנשי מילואים הורחבה היריעה עוד יותר ובסיומה של עבודת מטה, שנערכה בשיתוף הצבא, הוחלט על ייסוד מתווה חדש ומקל לאנשי מילואים שהשתתפו במלחמת חרבות ברזל וצברו הרשעה בין שחרורם מהשירות סדיר לבין תחילת המלחמה. למעשה הסדר זה דומה להסדר המקל של נטייה למחיקת רישום פלילי ביחס לחיילים בשירות סדיר שהתגייסו כשבעברם הרשעה פלילית.
לפי המתווה הנוגע למשרתי המילואים, מי ששירת במלחמת חרבות ברזל במסגרת שירות מילואים (או שירת במצטבר 120 ימים במהלך שלוש השנים שקדמו להגשת הבקשה) ויש לו הרשעה, שנוצרה בין שחרורו משירות סדיר ובין תחילת תקופת המילואים – יוכל לזכות במחיקה של הרישום הפלילי לאחר הגשת בקשה מתאימה לנשיא.
חשוב לציין שיש כמה סייגים למתווה החדש, ואלה המרכזיים שבהם: הוא כפוף לעמדת נפגע העבירה בעבירות רלוונטיות (מין ואלימות); הוא לא יחול על אנשי מילואים שהרשעתם נוצרה במערכת הצבאית; מדובר בעבירה שהעונש עליה אינו עולה על 11 חודשי מאסר וחלפו לפחות חמש שנים ממועד תום ריצוי העונש; אין כעת עונש מאסר תלוי ועומד או מאסר מותנה או פסילת רישיון שמרחף מעל המבקש; ולא מדובר בעבירות חמורות או מסוכנות לציבור (עבירות נגד בטחון המדינה, עבירות המתה, עבירות אלימות חמורה, עבירות מין, עבירות שבוצעו כלפי קטין או בן משפחה).
עם זאת, בהודעה נכתב כי ישנה אפשרות "לעקוף" במידת הצורך ובמקרה הולם כל אחד מן התנאים המגבילים הללו, וסביר להניח ששימוש בסמכות זו ייעשה ככל שמדובר בשירות מילואים משמעותי יותר.
לצד זאת פורסמו בהודעה מספר קריטריונים חשובים להפחתת עונש מאסר של מי שריצה לפחות מחצית מתקופת המאסר: מי שקרוב משפחתו נרצח במלחמה ומי שקרוב משפחתו נחטף; אסיר בגיל מבוגר או במצב בריאותי לקוי, וכן מי שילדיו מטופלים ע"י אדם זר בשל המאסר.
מדובר במתווה חריג ומקרל ובשעת כושר לקבלת הקלה משמעותית בכל תחומי הענישה הפלילית. במידת הצורך ניתן להיוועץ בעורך דין צבאי הבקיא בטיב השיקולים שנשקלים במערכת הצבאית ובמחלקת חנינות.