נפגעת עבירה או נפגע עבירה הם כל מי שנפגעו מעבירה פלילית כלשהי שבוצעה נגדם. נפגעת העבירה או נפגע העבירה בישראל אינם נחשבים "צד" פורמאלי בהליך הפלילי ביחס למבצע העבירה, אך מוקנית להם שורה של זכויות בדין.
חוק זכויות נפגעי עבירה, תשס"א-2001 מסדיר את זכויות נפגעי העבירה בהליכים הפליליים בהקשרים השונים – משלב הגשת התלונה ועד לאפשרות להביע עמדה לקראת בחינת בקשת חנינה מצד הפוגע.
יש חשיבות רבה בייעוץ מוקדם, בליווי משפטי ובייצוג בהליכים פליליים ומשמעתיים על מנת לדאוג למיצוי הזכויות של הנפגעת או הנפגע.
זאת על מנת לוודא שנשמרים הזכויות והאינטרסים של הנפגעים ושהפרקליטות והתביעה מייצגות נאמנה גם את עמדת הנפגעת או הנפגע. לכך יש גם חשיבות בהקשר של קיום ההליכים הפליליים ביחס לפוגע וביחס לאפשרות למצות את הזכויות של הנפגעים גם בהקשר האזרחי – בתביעה עתידית של פיצויים ובהוצאת צווים מינהליים שיבטיחו את ביטחונם ואת שלומם של הנפגעת או הנפגע.
הייצוג המשפטי כולל את כל ה"תחנות" הרלוונטיות בהליכים, בהן ליווי במהלך מסירת התלונה והעדות, בדיונים בבית הדין ובבית המשפט וכן הגשת השגות, ערעורים ועתירות לבג"ץ ביחס להחלטות שהתקבלו על ידי גורמי האכיפה, כגון החלטה על סגירת התיק או היקשרות בהסדר טיעון מקל עם הנאשם.