זכויות נפגעי עבירה בהליך הפלילי

חוק זכויות נפגעי עבירה

חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001, ערך בזמנו מהפיכה של ממש במצב המשפטי וקבע את זכויותיהם הפורמליות של נפגעי העבירה בהליך הפלילי. החוק בא בזמנו לעולם על רקע הניתוק החריף של נפגע העבירה עצמו מן ההליך הפלילי באופן שלא הגשים באופן ראוי את שמיעת קולו של הנפגע או הקורבן. הגם שבפרקליטות הצבאית נהגו ככלל על פי רוח החוק מסמוך לחקיקתו, הרי שההסדר החוקי של החוק עוגן באופן רשמי במערכת המשפט הצבאית רק בשנת 2018.

החוק נולד על רקע מצב אבסורדי, בראייה בת ימינו, שבו דווקא מי שנאלץ לחוות את נחת זרועו של העבריין הפוגען אינו צד מהותי להליך שמנהלת המדינה בשם האינטרס המוגן שלו שנפגע (או של קרובי משפחת הקורבן, כאשר מדובר בעבירות המתה). החוק תיקן מצב זה, כאשר צמיחתו הייתה גם על רקע המהפכה החוקתית ושיח הזכויות שהביאה עימה, כפי שניסח זאת בית המשפט העליון בפרשת גנימאת:

"קרבן העבירה בפועל ובכוח וכל אזרח תמים-דרך זכאים להגנה על כבודו וחירותו מפני פחד, אימה ופגיעה, לא פחות מן הנאשם… הקניית זכויות מכוח חוק היסוד דינה שתחול על הכול, האזרח והגר, התושב והמבקר, הנאשם והקורבן".

בחוק נקבעו שורה של זכויות המשתרעות למעשה על כל שלבי ההליך הפלילי – מהחקירה ועד לדיון בשחרור מוקדם מהכלא, ולמעשה, גם לאחר מכן, בדיון בשאלת החנינה. הזכויות ניתנות למי שנפגע באופן ישיר מהעבירה (או למי שנכנס בנעליו).

הזכויות המרכזיות הקבועות בחוק הן אלה:

  • הגנה (פיזית) מנפגע העבירה.
  • זכות יידוע על כל שלב בהליך הפלילי, הזכות להעברת הבעת דעה באשר לפעולות מסוימות שבדעת התביעה לערוך עם העבריין (למשל, הסדר טיעון או טיעון מקל לעונש). החוק קובע גם אסופה של זכויות ייחודיות באשר לנפגעי עבירות מין ואלימות חמורה. זכות חשובה נוספת המוקנית לנפגע עבירה היא היכולת להגיש לתביעה "תצהיר נפגע עבירה" שלמעשה מהווה מעין תחליף לעדות במסגרת הטיעונים לעונש, ובו מגולל נפגע העבירה את הסיטואציה באופן חופשי למדי מנקודת ראותו.
  • נפגע העבירה זכאי לייצוג משפטי על מנת להבטיח את מיצוי זכויותיו. פעמים רבות יש משנה חשיבות לדברים שכן, האינטרס של נפגע העבירה כשלעצמו אינו עומד ב"הגדרת התפקיד" של אף אחד מן הצדדים להליך; בוודאי לא של הסנגוריה, וגם לא של התביעה, אשר תפקידה בראש ובראשונה הוא לייצג נאמנה את האינטרס הציבורי (ובכלל זאת היא אמורה לשקלל גם את האינטרס של נפגע העבירה).

פעמים רבות, ובוודאי כאשר מדובר בתיקים מורכבים, אין מי שישמיע את קולו של נפגע העבירה בהליך המשפטי. לבד מעמידה על כל זכויותיו יכולים עורכי הדין המייצגים את נפגע העבירה לקחת חלק פעיל יותר, מאחורי הקלעים או לפניהם, בשימור האינטרסים של נפגע העבירה, וכך להוביל בשיח מול התביעה אף לשינוי סעיף האישום המיוחס לעבריין, וכן לחשיפה משמעותית יותר של נרטיב הנפגע,  פעולה שעשויה לעתים להיות בעלת חשיבות מכרעת.

במקרה שבו נפגע עבירה מאמין שזכויותיו או קולו (זעקתו) לא נשמעים, או שלא ניתן להם המשקל המתחייב במסגרת קבלת ההחלטות מצד הפרקליטות או התביעה, נכון לשקול להיוועץ בעורך דין מנוסה שיוכל להבטיח ליווי מלא בתהליך הפלילי המייסר והמורכב.

אודות המשרד

עו"ד רן כהן רוכברגר, הסנגור הצבאי הראשי לשעבר ואלוף משנה במילואים, הוא בעל מומחיות ייחודית בליטיגציה פלילית, בייעוץ לקראת חקירות ובמהלכן ובניהול הליכים פליליים. מתמחה במשפט פלילי, בדיני צבא, בתיקי צווארון לבן, בתביעות נגד משרד הביטחון, בדין משמעתי ובהליכים מנהליים.

עיקבו אחרינו

Scroll to Top